Akcie OKST VU 2010

AktualizÁcia 3. JANUÁRA 2011 • PETER.TAPAY@MAIL.T-COM.SK

26. 12. 2010

Chodníkmi Bohuša Ulbrichta

          Vstávať z postele na druhý sviatok vianočný robí mnohým problém, no nie turistom z Veľkých Uheriec. Je nedeľa, druhý sviatok vianočný, 10. hodina a my doma zanechávame misy plné dobrôt a mierime pred Obecný úrad, kde už čaká  22 turistov odhodlaných pokoriť druhý najvyšší kopec Kolačianskeho chotára Michalov vrch  540,9 m.

          Ešte nevyhnutné  vinšovanie k dnešným meninám a Števko Adamík vie, čo sa patrí. Ani dnes nezabudol na fľašku domoviny a každému kto môže piť, nalieva (väčšine). Presun na Ondrašovú zahajujeme netradične autami. čím si mienime značne skrátiť cestu. Po pár minútach  zanechávame posledné domy  za chrbtom a pomaly stúpame cez Štepicu pod Šimonov (457 m.), kde sa nachádza malá jaskynka pri ktorej sa zastavujeme. Som prekvapený zmenou od poslednej návšteve tohto miesta v jeseni. Tentoraz obdivujeme jaskyňu a sme očarení bohatou kvapľovou výzdobou. Aj keď sú kvaple len z vody a ľadu, je to úžasné dívať sa na množstvo cencúľov visiacich  zo stropu. Nechce sa mi túto krásu opúšťať ale musíme ísť ďalej. Po nejakej chvíľke nachádzame chodník na hrebeni ale i Jozefa Balážku so psom, ktorý sa k nám pripája a spoločne vystupujeme na Michalov vrch – bývalé hradisko. Výhľady sú krásne, ale po občerstvení sa poberáme ďalej lebo sa rozfúkalo, zachádza za nechty a podaktorí si spomenuli na teplo domova. Na Ondrašovej sa rozchádzame. Časť ide pešo cez Kolačno do Uheriec, my ostatní, ktorí si nechceme zodrať nohy, sadáme do áut a frčíme domov. Tentokrát sme nepodávali ktovieaké výkony, bola to len malá prechádzka po blízkom okolí, ale stála zato. Veď čo môže byť krajšie ako stráviť v prírode pár chvíľ s príjemnými ľuďmi.

        Nakoľko je to posledný článok tohtoročnej turistickej sezóny, dovoľte, aby som sa Vám všetkým poďakoval za výdatnú pomoc pri organizovaní  našich turistických podujatí. Želám vám do nového roku mnoho zdolaných vrcholov,  veľa zdravia, šťastia a chuti do zdolávania prekážok v živote i práci.

Čmiko Jozef

Foto: Štefan Adamík

 
Free Web Hosting